Durf je kijken?

Sinds januari 2020 vorm ik samen met kunstenaar Lien Anckaert een kunstenaarsduo.

Dit in opdracht van vzw Wit.H (Kortrijk) voor hun artistieke expeditie ‘De Windstoot’. Deze expeditie landt ergens in 2022.

Dit is het begin van een nieuw oeuvre en nieuwe vriendschap.

We zijn hetzelfde, zegt ze terwijl we naar de voorbijgangers kijken. Ze herhaalt het nog eens. Wat denk jij, vraagt ze. Ik denk dat anderen dat niet zo zien, zeg ik aarzelend. Ze eet de rest van haar chocoladenkoekje op. Lekker’.

Lien Anckaert (°89) werkt al enkele jaren in kunstwerkplaats De Zandberg in Harelbeke. Daar ontwikkelt ze haar eigen artistiek oeuvre. Voor dit project stapte ik naar haar toe met de vraag: wil je iets samen doen? Door middel van gesprekken, veel koffietjes drinken, lachen en zingen ontdekten we dat we zoveel meer raakvlakken hebben dan dat we verschillen. We vullen elkaar perfect aan.

Ik, Lara Jakoba Breine (°92), heb samen met Lien het onderzoek gestart naar ‘vrouwen en de kunstwereld’. We zijn beide vrouw, beide kunstenaar. Zijn vrouwelijke kunstenaars anders dan mannelijke kunstenaars? Is er sprake van een gelijkwaardige stem? En hoe kijkt het publiek naar ons?

Gaandeweg tekenen en schrijven we een oeuvre bij elkaar. Lien behandelt in haar tekeningen en teksten vaak het thema seks. Haar inspiratiebronnen gaan van Félicien Rops, Léon Spilliaert tot de romantiek en de liefde. Maar ook horror, bloed, skeletten en zombies zijn een steeds weerkerend fenomeen in haar fantasie. Er vormt zich een mysterieuze mengeling die ‘wreed schoon’ is. Ik tekent ook. Ik tekent op elk blad dat ik vind. Zelfs mijn gsm is mijn visueel dagboek of schetsboek (zie instagrampagina). Mijn werk is onlosmakelijk met taal verbonden. Teksten raken me en zorgen voor een explosie in mijn hoofd. Ik capteer flarden van gesprekken en zet ze om in beelden. Ik teken enkel als ik de urgentie voel om te tekenen, om iets te vertellen.

‘Terwijl we naar muziek luisteren, besef ik dat Lien het liefste luistert naar de grootste vrouwen uit de muziekwereld. Madonna, Céline Dion, Whitney Houston. Vrouwen die in de popmuziekwereld sleutelfiguren waren of nog steeds zijn. Stuk voor stuk sterke dames. Ik ga voor de spiegel staan. Mijn haar ziet er niet mooi uit vandaag. Terwijl ik loshangende slierten haar probeer weg te steken vraag ik me af, wordt er van elke vrouwelijke artiest verwacht een sterke moderne vrouw te zijn? ‘

Beelden.

Foto’s genomen door: Josefien Ryckeboer, Lara Jakoba Breine